Tuborg Strandeng

Tuborg Strandeng bliver et nyt offentligt naturområde langs Øresunds kyst. På den gamle Tuborg-grund etableres et ca 100.000 m2 stort naturområde hvor vi i stor stil genanvender grundens ressourcer til at skabe et strandengsinspireret landskab.

“Vi slipper kontrollen”Strandengen bliver udformet som et bakket landskab inspireret af Heatherhill i Rågeleje og Tisvilde Hegn på Nordkysten. I terrænet kommer blandt andet til at vokse skovfyr, hvidtjørn, lærk, hyld, vildæble, mirabel og havtorn omkranset af hjelme – som er en slags kusine til marehalm – samt græsser blandet med hjemmehørende urter som vild gulerod, engelsk græs, cikorie, røllike, kællingetand, knopurt og blåklokke. Netop den slags planter giver gode chancer for et scenarie med flaksende sommerfugle og summen af bier over engen, mens duften af klitroser og fyr blander sig med salt havluft fra Øresund.

Hvordan plantelivet præcist vil forme sig om tre, fem eller ti år, kan vi dog ikke vide os sikre på. På den måde adskiller Tuborg Strandeng sig fra andre landskabsprojekter, hvor vi har en klar idé om og kontrol over udtrykket.

“Det er ret fedt at slippe kontrollen – og forunderligt, at vi ikke præcist kan tegne, hvordan naturen bliver”. “Vi vil gerne skabe et kystlandskab, som ikke er så friseret, og som hverken kræver gødning eller meget pleje”, fortæller Julie Kierkegaard.

Vores vilde bier, svirrefluer, sommerfugle og fugle kan godt begynde at glæde sig. Det lysåbne, kystnære overdrev med vilde urter og blomstrende buske er et af landets trængte naturtyper, men får nu en lomme mere.

Et område fri for gift og gødning. Et område, der skal driftes mindre. Et område med mere biodiversitet. Et område, hvor jord, grus og sten genavendes.


FAKTA

Type: Landskabsrum Helhedsplan

Adresse: Tuborg Strandeng, Hellerup

Areal: 100.000 m2Under opførelse i etaper: 2018 – 2025

Bygherre: Danica Ejendomsselskab

Arkitekter: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S

Præmieringer: 2016 Foreningen Hovedstadens Forskønnelse Diplom, In Situ Beton Prisen 2017

Foto: navne på fotograferne